Byggvårdsmagasinet fönsterrenovering i Enköping 

 

Byggvårdsmagasinet traditionell renovering med linoljekitt & linoljefärg !

Gamla fönster som behandlas på rätt sätt kan hålla i många generationer. Virket i äldre fönster är ofta överlägset det som används idag.

 Vi arbetar hantverksmässigt och använder beprövade material. Vi tar bort beslagen och skrapar bort gammal färg. Om trät har skador kan vi behöva byta delar. Glaset kittas med äkta linoljekitt. Därefter linoljas bågen och målas med linoljefärg för hand. Beslagen görs rena, rostskyddas, målas och sätts tillbaka.

 Om det, mot förmodan, inte går att renovera fönstret eller dörren så kan vi tillverka en ny exakt efter den gamla förlagan.

 

Är gamla fönster bättre än nya?
Låt oss uttrycka det så här: Förr hade man ofta gott om tid. När man gjorde något gjorde man det ordentligt från början. När man skulle snickra ett fönster valde man först rätt trä, kärnan från en långsamt växande gammal fura. Det är ett hartsrikt virke som håller länge och är starkt motståndskraftigt mot röta. I modern industriproduktion har man inte tid att välja och vraka bland virket. Det kostar också för mycket att rengöra klingor och maskiner, då hartsrikt virke ger kraftiga avlagringar. I den hantverksmässiga förädlingen av den fina kärnfuran till ett vackert fönster skedde varje moment med kunnande, omsorg och kärlek. Så skapades ett långlivat fönster. Det är därför det oftast blir lönsamt att renovera fönster. Grunden är så bra, att du måste ha stor tur om du ska råka träffa på ett lika bra utgångsmaterial i nya fönster, som i ditt gamla.


Men, då så. Då är det bara att måla då...Nej. Riktigt så enkelt är det inte om du vill ha fönster som lever länge och därigenom ger bra ekonomi krävs det en genomtänkt fönsterrenovering. Att enbart skrapa lite lös färg och sedan måla över ger bara en kosmetisk effekt. Efter några få år måste jobbet göras om, och under tiden kanske rötskadorna under färgen blivit så stora att fönstret måste bytas i alla fall. 
 
Kvalitetssäkring

När vi räknar på en fönsterrenovering undersöker vi noga fönstrens kvalitet och skador. Därefter väljer vi ett efter skadorna anpassat fönsterrenovering –nivå och kvalitetssäkringssystem. Det finns fem olika åtgärdsnivåer, allt efter fönstrens skador, placering i fasaden med mera. Ett norrfönster skyddat under en balkong kanske räcker att fönsterrenovera efter nivå ett upp till tre, medan ett sydfönster, starkt anfrätt av sol och vind med mycket sprucket kitt, flagnad färg och grått trä behöver en mer omfattande fönsterrenovering, kanske fyra eller fem.

Byggvårdsmagasinet Enköping